Небезпеки хвороби Лайма

  • 61

         Хвороба Лайма або кліщовий бореліоз – небезпечне інфекційне природно-вогнищеве захворювання з групи кров’яних інфекцій із трансмісивним механізмом передачі, збудником якого є кілька видів борелій (спіралеподібних грам негативних бактерій), а переносником – іксодові кліщі, і характерізується багатосистемними ураженнями, поліморфізмом клінічних ознак з тенденцією до хронізації та рецидивуючого перебігу. В Україні немає жодної області, де б кліщі не були інфіковані, і кількість людей, котрі захворіли на кліщовий бореліоз щороку зростає.  Людина уражується у природних вогнищах захворювання при відвідуванні лісу, парків, садів, присадибних ділянок, зелених насаджень.

         Впродовж  2020 року на підпорядкованій Рогатинському відділу території випадки хвороби Лайма не реєструвалися взагалі. У 2021 році був зареєстрований 1 випадок хвороби Лайма. А вже у  2022 році було зареєстровано 12 випадків Лайм бореліозу, тобто захворюваність виросла на 11 випадків.

         Інкубаційний період цієї недуги - від дня до місяця і більше. Перший симптом хвороби Лайма- невелика червона кільцеподібна пляма на шкірі – еритема, яка згодом збільшується. Центр плями поволі світлішає, вона перетворюється на кільце. Еритема виникає у 70% хворих, у решти хвороба протікає безсимптомно. Тяжкість захворювання не пов’язана з розміром еритем. Однак у хворих без еритем вона буває важчою. Поставити діагноз при хворобі Лайма, якщо немає характерної еритеми важко, бо перші симптоми схожі на грип чи ГРВІ. Часто підвищується температура, іноді спостерігається лихоманка, що триває 2-7 днів. Однак у деяких хворих температура може і не підвищуватись. За інтоксикації виникає головний біль, ломота в тілі, млявість. Діагноз підтверджують серологічними методами.

         Специфічні IgM зявляються у крові через 3-4 тиж. від інфікування (пік: 6-8 тиж.) та минають протягом 4-6 міс. Специфічні IgG виявляються через 6-8 тиж. від інфікування, зберігаються протягом багатьох років навіть у пацієнтів, ефективно лікованих антибіотиками.

        ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» пропонує високоточне дослідження крові на збудник Borrelia burgdorferi в лабораторії особливо небезпечних інфекцій, за адресою м.Івано-Франківськ, вул. Шевченка,4, а саме:

  • Визначення антитіл класу IgM до збудника бореліозу (хвороба Лайма)імуноферментним методом;
  • Визначення антитіл класу IgG до збудника бореліозу (хвороба Лайма)імуноферментним методом;
  • Видова діагностика кліщів, мікроскопія мазка біоматеріалу кліща в темному полі зору на борелії.

       Матеріалом для бактеріологічного та серологічного дослідження слугують іксодові кліщі та сироватки крові.

        Прийом та відбір біоматеріалу здійснюється щоденно в робочі дні з 8:00-15:30 в інформаційному центрі установи: тел. 097 605 20 35.

      Якщо не провести лікування на стадії еритеми, хвороба прогресуватиме. У хворого виникає біль і припухлість суглобів, як при ревматоїдному артриті. Це може тривати місяцями. Іноді хвороба уражує нервову систему, серце, інші органи.

      На жаль, «протилаймової» вакцини немає, тому слід уважно ставитися до профілактичних заходів а саме:

- з метою попередження «зустрічі» з кліщами в період їх активності (квітень-травень та вересень-жовтень) доцільно застосовувати персонально репеленти;

-відвідуючи ліси, зелені насадження, садівничі ділянки бажано одягати світлий однотонний, з довгими рукавами одяг, який щільно прилягає до тіла, щоб було легше помітити кліщів, а також головний убір;

- вдома одразу після прогулянки проводити само- та взаємоогляди (особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям);

-якщо на природі перебували разом із собакою або іншою домашньою твариною, то їх теж слід оглянути на наявність кліщів.

-в місцях скупчення великої кількості людей: оздоровчі заклади, заміські та дачні селища, садівництва, будівельні та промислові майданчики – необхідно проводити акарицидні обробки територій.

        Прислухайтесь до цих простих порад і кліщі вас не потривожать.

Лікар-епідеміолог

Рогатинського відділу ІФ РВ

ДУ«Івано-Франківський

ОЦКПХ МОЗ»                                           Людмила КОВАЛЕНКО

 

 

Інші статті

Всі статті