Лабораторна діагностика і методи лікування Лабораторна діагностика і методи лікування опісторхозу

  • 66

Фото без опису

Опісторхоз – паразитарне захворювання з групи гельмінтозів, що викликається плоскими черв'яками-сосальниками. Є два види трематод: двуустка котяча і двуустка сибірська. Захворювання характеризується ураженням печінки, селезінки та підшлункової залози. Захворювання виникає при вживанні сирої, слабого просолу, в'яленої та недостатньо термічно обробленої річкової риби.

Опісторхоз - це тяжке захворювання, що викликається гельмінтом - опісторхісом.

Паразит проходить складний життєвий цикл, при якому в м’язах риб формуються заразні личинки. Цими личинками уражаються тільки коропові риби: в’язь, лин, лящ, краснопірка, плітка, сазан, карась, підуст, плоскирка. Після вживання зараженої риби, личинками опісторхозу, відбувається їхнє потрапляння в шлунок, кишечник, а потім в жовчні шляхи, де личинки розмножуються та викликають клінічні прояви.

Основні прояви опісторхозу - це біль у правому підребер’ї, який з’являється після прийому жирної та гострої їжі, після фізичного навантаження, поганий апетит, нудота, гіркота в роті. Слабкість, безсоння, головний біль, дратівливість - це також прояви опісторхозу. Хронічний опісторхоз часто протікає безсимптомно довгий час, аж до виникнення ускладнень.

Без лікування хвороба триває 10-20 років і більше, викликаючи тяжкі ускладнення: обтурацію жовчних протоків, гнійний холангіт, абсцес печінки, жовчний перитоніт, гострий панкреатит, а також виникнення первинного раку печінки.

Діагностика опісторхозу ґрунтується на аналізі клінічного перебігу, епідеміологічних даних, (проживання в ендемічному осередку захворювання, вживання сирої чи в’яленої риби родини коропових), а також результатах лабораторного та інструментарного обстеження.

Точно діагностувати хворобу можна лише через місяць після зараження, коли досягли статевої зрілості паразити і починають відкладати яйця. У цей період встановлення діагнозу проводиться на підставі лабораторного аналізу калу, де виявляються яйця гельмінтів.

Паразитологічна діагностика, яка включає в себе дослідження та виявлення яєць опісторха у фекаліяїх на сьогоднішній день вважається головним і найбільш точним способом підтвердження діагнозу. Ці дослідження можна провести в акредитованій мікробіологічній лабораторії Рогатинського відділу ІФ РВ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ».

Лікування такого захворювання як опісторхоз, потрібно проводити незалежно від того, на якій стадії воно знаходиться. Чим раніше буде помічено проблему, тим швидше можна її позбутися.

Опісторхоз необхідно обов’язково лікувати! Лікування стаціонарне, воно включає в себе підготовчий період та безпосереднє лікування. Вся процедура займає 5-7 днів.

Профілактика.

Головне правило - не вживати в їжу сиру, мало просолену та підозріло - в'ялену рибу. Необхідно дотримуватися правил кулінарної обробки риби:

смажити велику рибу протягом 15-20 хвилин під кришкою, попередньо розрізавши її вздовж хребта, варити також не менше 15хвилин з моменту закипання. Категорично забороняється дегостувати м'ясо риби та сирий фарш під час приготування.

Не варто годувати сирою рибою котів, собак, свиней. Не можна скидати у водойми рибні відходи.

Вчасне обстеження, виявлення та лікування опісторхозу вбереже вас та вашу сім'ю від тяжких наслідків захворювання.

 

Фельдшер-лаборант мікробіологічної лабораторії

Рогатинського відділу ІФ РВ ДУ «Івано-Франківський

ОЦКПХ МОЗ» 

Руслана Дуда

 

Інші статті

Всі статті