Забарвленість у воді питній . Чи можна вживати забарвлену воду

  • 190

Фото без опису

Людина завжди вживала ту природну воду, яка її оточувала. В часи, коли довкілля було чистим і природним, для організму людини не було розділення води на питну і не питну, практично із всіх природних джерел вода була питною.

Незмінними властивостями води залишаються колір, смак, запах. Забарвленість - показник, що характеризує інтенсивність забарвлення води, яке зумовлене вмістом забарвлених органічних речовин.

Безбарвна вода зустрічається рідко, наприклад, в підземних водоносних шарах. Жовтий відтінок частіше за все свідчить про наявність у воді солей заліза, що утворюються в процесі того, що відбувається розкладання рослинних залишків. Надмірна кількість у воді солі сірчаної кислоти, характерна для мінеральних вод.

За даними всесвітньої організації охорони здоров’я більше 80 % відомих сьогодні хвороб пов’язано з незадовільною якістю питної води.

Необхідно, по-перше, правильно вибрати воду для збереження, в першу чергу, власного здоров’я і, по-друге, використовувати воду з користю, без вмісту хімічних домішок та отруйних речовин.

Зміни в кольорі можуть бути першим дзвіночком про наявність проблем із якістю води. Колір у воді може бути викликаний рядом забруднюючих речовин

Колір сам по собі не токсичний та не становить проблем для здоров'я. Надмірна концентрація міді може викликати блювоту, діарею або інші проблеми з травною системою. Наявність міді в питній воді може бути пов'язано з кислотністю води, яку можна очистити, використовуючи фільтр.

Підводячи підсумок, слід зазначити, що єдиним способом оцінити якість та безпечність питної води – це проводити лабораторні дослідження атестованою лабораторією. Адже значна кількість певних хімічних домішок не змінюють суттєво органолептичних властивостей води (смак, запах, колір), а відповідно і не викликають підозри щодо її безпечності, але можуть негативно впливати на здоров’я людини.

Бережіть себе і своє здоров’я! Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте, досліджуючи її у акредитованій лабораторії Рогатинського відділу ІФ РВ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

 

 

Фельдшер-лаборант санітарно-

гігієнічної лабораторії Рогатинського

відділу Івано-Франківського

районного відділу

ДУ «Івано-Франківський

ОЦКПХ МОЗ»                                                                                                      Москаль Василина

 

 

Інші статті

Всі статті