Програма моніторингу організації харчування дітей в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку
З метою забезпечення контролю за організацією харчування дітей у закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку Головним управлінням Держпрод-споживслужби в Івано-Франківській області прийнято Програму моніторингу організації харчування дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, дотримання протиепідемічних вимог».
Основними завданнями Програми є:
- проведення моніторингових обстежень закладів дошкільної та загальної середньої освіти та закладів оздоровлення та відпочинку щодо стану організації харчування та дотримання протиепідемічних вимог;
- проведення моніторингових відвідувань закладів дошкільної та середньої освіти та закладів оздоровлення та відпочинку з метою оцінки стану запровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів і контролю у критичних точках (НАССР) у харчоблоках та їх дієвості та виконання програм лабораторного контролю;
- забезпечення контролю дотримання норм харчування в закладах освіти, дитячих оздоровчих та відпочинкових закладах та дотримання вимог під час реалізації буфетної продукції.
Протягом 2023 року спеціалістами управлінь та відділів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області проведено моніторингових обстежень у сфері санітарного законодавства у 439 закладах загальної середньої освіти (71%) та у 208 закладах дошкільної освіти (74%), проведено моніторингових обстежень у сфері безпечності харчових продуктів у 513 закладах загальної середньої освіти та у 239 закладах дошкільної освіти. Порушення в сфері дотримання санітарного законодавства виявлено в 344 школах та 155 дошкільних закладах та в сфері дотримання харчового законодавства у 465 школах та 209 закладах дошкільної освіти.
Основні порушення, які виявлялися при моніторингових обстеженнях: відсутні добові проби, недостатньо холодильного та технологічного обладнання, не укладені угоди на проведення досліджень змивів, денне меню не відповідало погодженому примірному 4-тижневому сезонному, не укладені угоди на проведення дезінфекційних та дератизаційних заходів, не впорядковане зберігання прибирального інвентарю, відсутній перелік постачальників харчових продуктів, наявні порушення гігієнічних вимог, не проваджена чи недієва система НАССР, відсутні докази безпечності харчових продуктів та готових страв (немає угод на проведення періодичного (виробничого контролю), несправні комунікаційні системи, що несуть загрозу забруднення харчових продуктів та інше.
За результатами проведеного моніторингу: направлено 208 рекомендаційних листів керівникам шкіл та 115 керівникам дошкільних закладів, надано 493 рекомендації працівникам харчоблоків, проведено 863 заходи щодо інформаційно-роз’яснювальної роботи серед осіб, відповідальних за надання послуг харчування щодо дотримання гігієнічних вимог стосовно поводження з харчовими продуктами, запровадження та застосування постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), в яких взяло участь 1328 осіб, проведено 15 нарад, організовано і проведено 9 семінарів, прочитано 23 лекції, проведено 1421 бесіду, 4 виступи на ТБ та радіо, надруковано 7 статей в газетах та на веб-сайтах.
Спеціалістами ГУ ДПСС в Івано-Франківській області за 5 місяців 2023 року розглянуто 602 примірних чотиритижневих сезонних меню закладів загальної середньої освіти, з яких погоджено 575 (96%), 27 меню повернуті на доопрацювання, розглянуто 402 примірних меню закладів дошкільної освіти, погоджено 380 (95%), 22 меню повернуто на доопрацювання.
Окрім того, розпочато моніторингові обстеження дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, які розпочали свою роботу з початку червня 2023 року. В ході підготовки до відкриття закладів Івано-Франківською регіональною лабораторією ДПСС відібрано 12 проб питної води для досліджень за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками, відхилень не виявлено. Також відібрано 2 проби готових страв на калорійність, 1 пробу готової страви на бактеріологічне забруднення та 10 змивів з обладнання, одягу та рук кухаря для дослідження на санітарно-показову мікрофлору. Станом на 08.06.2023 року проведено моніторингові обстеження 13 закладів відпочинку, в яких перебувають організовані групи дітей, проте не входять в державний реєстр дитячих закладів оздоровлення. При моніторингових обстеженнях виявлено порушення в 3 закладах, в результаті яких надано рекомендації щодо їх усунення.