Небезпека в перукарні

  • 37

Фото без опису

  Відвідування перукарні може призвести до того, що додому ви вже прийдете не один, а з інфекцією. Важливо стригтися в перукарні, де світло і чисто, де дотримуються вимог санітарії та гігієни. Разом з тим, при недотриманні санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог можна заразитися однією з нижченаведених хвороб.

 Фолікуліт - запалення волосяного фолікула, яке частіше спричиняється гноєтворними бактеріями, зазвичай золотистим стафілококом. Провокуючим чинником є використання погано продезінфікованих інструментів, на яких залишилися бактерії стафілокока. Фолікуліт може розвинутися на ділянці шкіри під бородою або на шкірі голови. Його характерні прикмети – сверблячі червоні висипання і гнійні прищі.

 Стригучий лишай - це грибкове захворювання шкіри. Передається частіше через погано оброблений гребінець. Хвороба проявляється у вигляді червоних лускатих плям, може повністю позбавити волосся, та ще й викликати потворне рубцювання шкіри.

 Імпетиго - шкірне гнійничкове захворювання, яке може бути викликане стрептококами або стафілококами. Виникає через контакт зі шкірою, одягом або рушником хворої людини або бактеріоносія. На шкірі з’являються маленькі цятки червоного кольору, що швидко розвиваються і стають гнійними пухирцями.

Педикульоз – це паразитарне захворювання шкіри та волосся. Заразитися можна через неочищений гребінець або рушник, яким до цього користувалася людина з вошами. Симптомами педикульозу є свербіж шкіри в місці укусу воші, дрібні сірувато-блакитні плями на шкірі, наявність гнид у волоссі.

 Правець - це небезпечне захворювання інфекційного генезу, яке швидко вражає нервову систему людини та викликає сильні судоми м'язових структур. Спороутворюючі бактерії правця разом з пилом легко проникають в приміщення і потрапляють на різні предмети. Якщо є ранка або поріз на шкірі, це може виявитися ідеальним місцем для росту інфекції, особливо при використанні інструментів з іржавими елементами.

 Порада всім, хто користується перукарськими послугами, необхідно самим особисто звертати увагу на охайність майстра та чистоту робочого місця, на наявність одноразових комірців, чистоту пеньюарів та рушників.

 

 

Фельдшер санітарний

відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                    Ігор ЧАБОРИК

 

Інші статті

Всі статті