Як вберегтися від картопляної хвороби

  • 82

Фото без опису

Картопляна хвороба хліба,  як ще її називають «тягуча»  —поширене  захворювання хліба, викликане   спорами картопляної  палички.  Цю паличку, зерно, під час збору врожаю може підхопити через ґрунт, повітря та інші рослини. А від зараженого зерна інфікується борошно. Спори гинуть тільки при температурі 130 °С. Найбільшого розвитку ці мікроорганізми досягають при 35 — 40 °С. Хвороба проявляється після 10 год зберігання при температурі 30-40 °С. Тому хвороба найчастіше проявляється в літній період. .

                  Картопляна паличка в хлібній продукції може розвинутися лише при неправильному зберіганні чи перевезенні, коли паляниці теплими складають на купу. Картопляна хвороба вражає в основному пшеничний хліб, особливо великі буханці. Прискорюють цей процес низька кислотність та підвищена вологість виробів. Хліб, заражений картопляною хворобою, може накопичувати отруйні речовини, тому в їжу його використовувати не можна.

У кислих умовах паличка не розвивається, тому в житньому хлібі її майже не буває.

Як можна розпізнати такий непридатний продукт? Спочатку хліб набуває легкого фруктового запаху, потім у м’якуші з’являються тягучі нитки. Пізніше стає темним, липким, дуже неприємного запаху.

                Щоб уникнути таких неприємностей, споживачам слід дотримуватись відповідних правил. У домашніх умовах хліб не можна зберігати в целофані, у задушливій кімнаті, де підвищена температура повітря. Краще – у хлібниці, яка провітрюється, а якщо хліб теплий, то хлібницю краще залишити відкритою. Потім хлібину можна покласти в холодильник. Хлібницю слід час від часу протирати 1 % розчином оцту.

                 Якщо ви  побачили ознаки хвороби,  то в жодному разі не викидайте хлібобулочних виробів на смітник і не давайте домашнім тваринам. Вражений картопляною хворобою хліб може дуже зашкодити здоров’ю, а за систематичного споживання навіть призвести до астматичних хвороб. Тому все ж краще його спалити або глибоко закопати, а місце, де він лежав, обробити оцтом. Тому купляйте продукцію  тільки в перевірених  виробників, або готуйте  вдома. Якість хліба можна перевірити у санітарно – гігієнічній лабораторії Рогатинського відділу  ІФ РВ ДУ «Івано- Франківський ОЦКПХ МОЗ».

 

Бережіть себе!

Фельдшер санітарний

відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу ІФ РВ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                                               Наталя НИКОЛИШИН                              

Інші статті

Всі статті