Раціональне харчування восени – запорука здоров’я

  • 77

Фото без опису

Осінь - справжній стрес для організму, який позначається не тільки на нашому настрої, але і на фізичному стані. Змінюється погода та раціон харчування, природних вітамінів і мінералів стає усе менше. Головне завдання осіннього харчування - адаптація до прийдешніх холодів, підвищення імунітету.

Головні правила - не переїдати, споживати більше сезонних овочів та фруктів. Яблука, груші, морква, гарбуз, баклажани, капуста, топінамбур, болгарський перець, цитрусові повинні займати особливе місце в осінньому раціоні харчування. Не варто забувати і про заморожені овочі та фрукти. Вони зберігають набагато більше вітамінів, ніж свіжі, що лежать на прилавках тривалий час. Тушковані овочеві, рибні та м'ясні страви - найкраще рішення для харчування восени.

Слід обережно вживати свіжі овочі та фрукти тим, хто страждає захворюваннями шлунково-кишкового тракту оскільки восени хронічні недуги загострюються. Тому, якщо ви в зоні ризику, варто відмовитися також від смажених, гострих, кислих і жирних страв, щоб не дратувати слизову оболонку шлунку.

Не забуваємо також про молочну продукцію. Сири, кефір і йогурти зроблять ваш раціон різноманітним та захистять мікрофлору у кишківнику. Жирну та надто важку їжу варто обмежити, попри те, що восени її хочеться більше. Віддавайте перевагу продуктам, де більше рослинних жирів: горіхи, авокадо, оливкова олія.

Також восени стають актуальними теплі супи.

Щоб зігрітися гарячими напоями кладіть у чай, каву спеції, такі як імбир, кардамон, мускатний горіх, кориця, лавровий лист, гвоздика, червоний і чорний перець, шафран, куркума, кмин. Частки фруктів нададуть напоям аромату, а підсолодити чай можна солодкою настоянкою шипшини або медом. А що ж робити, коли хочеться солоденького? Намагайтеся замінювати їх сухофруктами, горіхами та медом.

Пам`ятайте, правильне повноцінне харчування допоможе в холодну пору року довше залишатися ситим і зберігати хорошу фізичну форму.

Незмінним правилом осені вважається також активний рух. Осінь — ідеальна пора року для занять спортом, займанням фізичною працею. Прогулянка в парку або лісом, скандинавська ходьба, їзда на велосипеді, похід — обирайте, що вам більше подобається. І зовсім не обов'язково катувати себе виснажливими тренуваннями — просто намагайтеся більше рухатися.

Але найголовніше – це позитивний настрій! Саме він допоможе провести осінь з посмішкою і не захворіти!

 

Фельдшер санітарний

відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                        І.Т. Чаборик

Інші статті

Всі статті