Профілактика інсульту: що робити, щоб уникнути

  • 111

Фото без опису

Інсульт – захворювання 21 століття. Щороку понад 100 тисяч українців, третина з яких молодше 65 років, стають жертвами інсульту. І, якщо раніше вважалося, що йому схильні лише люди похилого віку, але сьогоднішня статистика переконує у протилежному. Молоде покоління також страждає на інсульт. Неправильний або малорухливий спосіб життя, неправильне харчування, стресові ситуації, нестача сну та відпочинку, надмірне вживання алкоголю, куріння стають основними причинами захворювання. І, якими вони не були, результат найчастіше плачевний: повна чи часткова паралізація, проблеми з диханням чи мовою і навіть смерть.

Під час інсульту вражаються кровоносні судини головного мозку. Він виникає, коли судина, по якій кров'ю переноситься кисень і поживні речовини, блокується тромбом(«бляшкою») або розривається. Коли це відбувається, частина мозку не може отримати  з кров’ю постачання  кисню та поживних речовин і  як наслідок починається смерть його клітин. Інсульт може призвести до інвалідності та у деяких випадках — смерті. 

Профілактика інсульту, насамперед, має на увазі корекцію свого способу життя для виключення факторів, що негативно впливають на організм. Результати численних досліджень підтверджують - за дотримання простих правил ризик інсульту знижується в рази.

Що ж входить у профілактику? А це перш за все:

  • контроль за артеріальним тиском;
  • контроль холестерину;
  • контроль цукру в крові;
  • контроль ваги;
  • виключення шкідливих звичок;
  • фізичні вправи з помірним навантаженням

При появі симптомів інсульту важливо терміново і грамотно відреагувати

Зрозуміти, що у людини стався інсульт можна простим і доступним способом:

  • Попросити людину підняти руку. Це буде зробити складно чи неможливо.
  • Попросити посміхнутися. Людина може говорити, що посміхається, але насправді або не посміхається, або посмішка буде помітно скошена.
  • Попросити сказати просту пропозицію з кількох слів. Мова буде нез'ясовна чи незрозуміла.

Перше, що потрібно зробити - зателефонувати в швидку і відмітити час утворення перших ознак інсульту. Слід пам'ятати, що перші 6-8 годин є найважливішими, протягом яких можна запобігти серйозним наслідкам.

Будьте уважні до себе та оточуючих, вчасно звертайтеся до лікаря  та бережіть своє здоров’я.

 

 

Фельдшер санітарний

відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                         Ігор ЧАБОРИК

 

Інші статті

Всі статті