Ваш захист – антиоксиданти

  • 62

Антиоксиданти – це група хімічних зв'язків, котрі затримують або призупиняють процес окислення інших речовин. Основна їхня функція – нейтралізація шкідливих для організму вільних радикалів, яким притаманний руйнівний вплив на наш організм. . Вільні радикали нестійкі та активно вступають в реакцію з іншими молекулами виводячи їх з рівноваги. Таким чином, запускається ланцюгова реакція пошкоджень, які накопичуються в організмі і сприяють розвитку цілого ряду захворювань. Накопичення вільних радикалів вважається одною із причин передчасного старіння організму.

Природа створила речовини, які нейтралізують вільні радикали, віддаючи їм електрон, якого бракує.

Найбільш відомі неферментні антиоксиданти: аскорбінова кислота (вітамін С), токоферол (вітамін Е), β-каротин (провітамін А) та лікопін (у томатах). До них також відносять поліфеноли: флавін та флавоноїди (часто зустрічаються в овочах), таніни (в какао, каві, чаї), антоціани (у червоних ягодах).

Антиоксиданти поділяються на три групи:

-  Ферменти. Для їх утворення в організмі необхідні мікроелементи Zn, Fe, Cu, Mn, Se та амінокислоти, джерелом яких є різні харчові продукти: м’ясо, риба, крупи, молочні продукти, бобові. Чим різноманітніше харчування, тим більший повноцінніший набір амінокислот та мікроелементів надходить до організму.

- Вітаміни А, С, Е і В-каротин. Потужним антиоксидантом є вітамін Е, який міститься у великій кількості в соняшниковому насінні, рослинній олії (але тільки в нерафінованій). Найкращим джерелом бета-каротину є овочі та фрукти, в особливості червоні та помаранчеві (яблука, болгарський перець, морква, гарбуз).

-  Біофлавоноїди. Містяться в рослинних продуктах, відомо декілька їх видів.

- Антоціани. Це біофлавоноїди, які надають овочам та фруктам різноманітні кольори: червоний, фіолетовий, синій, малиновий і навіть чорний. Антоціанів багато в смородині, чорноплідній горобині, вишні, сливах, але найбільша кількість міститься в чорниці.

- Кверцетин. Це найпотужніший із біофлавоноїдів, найбільше його в цибулі, а також в яблуках, помідорах, капусті броколі.

- Лікопен. Міститься в помідорах, виділяється при нагріванні з додаванням рослинної олії. Тому вживати необхідно не тільки помідори в сирому вигляді, а й використовувати для приготування їжі томатний сік, пасту та томатні соуси.

- Поліфенол. Це біофлавоноїд, який міститься в зеленому чаї. Його регулярне вживання знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, зокрема серцевих нападів та інсультів. Рекомендується вживати хоча б одну чашку зеленого чаю на день.

Дуже важливим і доступним джерелом біофлавоноїдів та інших корисних речовин є часник, який є найкращим профілактичним засобом  від серцево-судинних захворювань. Рекомендується з’їдати декілька зубчиків часнику кожен день, особливо в осінньо-весняний період.

Майже всі біофлавоноїди виділені в чистому вигляді та існують як аптечні препарати. Але синтезована речовина діє на організм окремо, а в натуральних овочах і фруктах - ціле сімейство корисних речовин, представлене у вигляді широкого спектру вітамінів та мінералів.

Тому пийте зелений чай, їжте цибулю, часник, гарбуз, ягоди та зелень відповідно до сезону. Це забезпечить ваш організм від захворювань та старіння.

 

В.о. завідувача відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                                Микола НЕЇЖМАК

Інші статті

Всі статті