ЕПІЛЕПСІЯ – НЕ ВИРОК

  • 105

 

За даними ВООЗ, в світі епілепсією страждають більше 50 мільйонів осіб. Але, швидше за все, хворих не менше 70-80 млн. чоловік і щорічно епілепсія діагностується ще у 2,4 млн. чоловік. Однак далеко не всі з них стоять на обліку у невролога і отримують лікування. Тому справжня картина лиха незрозуміла.

Це хронічне неврологічне захворювання стосується головного мозку, а не психіки. Тому його лікують неврологи. Суть патології в зміні активності нейронів в корі головного мозку. На побутовому рівні епілептичний напад можна порівняти з раптовим різким підвищенням напруги в електромережі.

При епілепсії можливі і психічні розлади, але їх ймовірність залежить від багатьох факторів: різновиди та причини хвороби, частоти і форми нападів. Однак, якщо хвороба контролюється, люди з таким діагнозом нічим не відрізняються від інших. Що стосується їх розумових і креативних здібностей, то вони часто навіть вище, ніж у інших. Досить згадати, що на епілепсію страждали Ван Гог, Олександр Македонський, Леонардо да Вінчі і Сократ, як і багато хто з наших сучасників: учених, письменників, представників творчої інтелігенції.

Різновидів епілепсії є багато. Є і безсудомні типи захворювання, при яких зовнішніх проявів немає. Та й тривалість самих нападів може сильно змінюватися. У деяких випадках випадання зі свідомості тривають всього 1-2 секунди і самою людиною (а тим більше оточуючими) не помічаються.

Епілепсія - майстер маскування. Її легко сплутати з непритомністю, нападом мігрені, алкогольним психозом, а також безліччю пароксизмальних станів, тому один напад - ще не підстава для постановки діагнозу. Необхідно провести комплексне обстеження. Однак, оскільки електрична активність головного мозку - величина непостійна, часто ні ЕЕГ, ні МРТ не виявляють захворювання. Тому діагноз грунтується на:

  • клінічному обстеженні (опитуванні хворого). Бажано близьким хворого сам напад зняти на камеру, щоб лікар міг побачити картину хвороби;

У спадок передається тільки схильність до хвороби. І то ризик не дуже великий. Якщо хворий тільки один батько, він становить 2-3%. Якщо на епілепсію хворі обоє, небезпека істотно вища. Хвороба може з'явитися в будь-якому віці.  Проте протиепілептичні препарати нового покоління здатні контролювати напади різних видів епілепсії в різному віці і забезпечувати пацієнту тривалу ремісію.

Сьогодні епілепсія, як і більшість хронічних захворювань, піддається контролю. Грамотне призначення і застосування проти епілептичних засобів дозволяє досягати контролю хвороби у 65-70% пацієнтів.

Навіть тим 25-30% пацієнтів з епілепсією, чия форма і перебіг захворювання не піддаються лікарській терапії, сьогодні можна допомогти. 

Завдяки новітнім сучасним лікам люди з епілепсією можуть вчитися, займатися спортом, кар'єрою, створювати сім'ї та народжувати дітей, не відчуваючи нападів багато років. У той же час для людей з встановленою епілепсію, дійсно, є чимало обмежень в плані зайнятості: їм заборонена робота на висоті, поблизу вогню, води і рухомих механізмів, не можна приймати алкоголь і працювати в нічну зміну, а також не слід допускати перевтоми і недосипання.  Управління будь-якими видами транспорту заборонене. 

У дітей з епілепсією треба займатися профілактикою ушкоджень головного мозку, нейроінфекцій, уникати черепно-мозкових травм і ін. (зокрема, слід дуже уважно вибирати для них вид спорту).

В разі нападу епілепсії, людину слід акуратно покласти на бік і підстелити одяг під голову. Голову краще повернути на бік (може виникнути блювота). Поки людина не прийде в себе (а напад може тривати від кількох секунд до 2-3 хвилин), необхідно залишатися поруч, адже людина не відразу себе усвідомлює: може не розуміти, що сталося і де він знаходиться, тому до приїзду швидкої треба бути поруч.

 

Фельдшер санітарний

відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                                                          Ігор ЧАБОРИК

Інші статті

Всі статті