ТАКИЙ НЕОБХІДНИЙ ЙОД

  • 106

Фото без опису

Йод необхідний людині протягом усього життя. Йододефіцитні захворювання найбільш поширені на земній кулі серед недуг неінфекційної природи. Наш Івано-Франківський район належить до територій з низьким вмістом йоду, що призводить до проблем функціонування щитовидної залози.

Цей мікроелемент необхідний організму для утворення гормонів щитовидної залози: тироксину (активує метаболізм), трийодтироніну (впливає майже на всі фізіологічні процеси), кальцитоніну (сприяє оновленню кісток). Тому здоров’я людини залежить від достатньої кількості цього мікроелементу в організмі.

Йод  необхідний для нормального росту і розвитку людини і тварини. Розрізняють продукти з високим ( морська риба, морська капуста,  м'ясо, молоко, яйця) і низьким (рослинна їжа) його вмістом.  Вологість, незадовільна вентиляція, підвищена температура в приміщеннях для зберігання продуктів призводить до втрат 64% йоду.

Ознаками йододифіциту є:

  • збільшення щитовидної залози (зоб);
  • порушення обмінних процесів;
  • різке зниження або підвищення маси тіла;
  • загроза викидня у вагітних жінок;
  • неонатальний гіпотиреоз;
  • затримка росту у дітей;
  • розумова відсталість у дітей;
  • зниження розумової активності у дорослих;
  • погіршення слуху та пам’яті;
  • підвищення холестерину;
  • набряки;
  • постійне відч3уття холоду.

Йодована сіль – це найдієвіший, найдешевший спосіб захистити себе і свою родину від йододефіциту. Але слід пам’ятати, що йод з такої солі може випаровуватися,  він присутній в її складі лише близько 4-х місяців. Тому, купуючи йодовану сіль в магазині, обов’язково слід звертати увагу на дату її виготовлення та терміни зберігання: чим свіжіша сіль тим більше міститься в ній йоду. Добова потреба організму людини в йоді складає 100-200 мкг.

Існує три види йодної профілактики:

Індивідуальна – це споживання продуктів із підвищеним вмістом йоду, а також лікарських препаратів, що забезпечують фізіологічну кількість йоду.

Групова передбачає призначення препаратів йоду під контролем спеціалістів у групах найбільшого розвитку йододефіцитної залежності. Здійснюється шляхом регулярного тривалого приймання медикаментозних препаратів, що містять фізіологічну дозу йоду.

Масова вважається найефективнішим та найекономнішим методом і досягається шляхом додавання солей йоду до найуживаніших продуктів харчування (кухонної солі, хліба води) та розрахована на всіх мешканців певного певного ендемічного регіону.

Основою профілактики захворювань, зумовлених йодною недостатністю є забезпечення населення продуктами, збагаченими йодом.

Будьте здорові!

 

Фельдшер санітарний

відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                         Наталія НИКОЛИШИ

Інші статті

Всі статті