Що таке «зішкріб на ентеробіоз» і в яких випадках він потрібен

  • 162

Фото без опису

Ентеробіоз - це захворювання, що викликається гельмінтами Enterobius vermicularis, також відомі як гострики.

Гострики - гельмінти, білого кольору, що зазвичай розміщується в сліпій кишці. Самки мають розміри від 8 до 13 мм, а самці від 2 до 5 мм.

Дорослі самки гостриків уночі мігрують за межі анального отвору, відкладають яйця на періанальних складках (близько 10000 штук), що супроводжується сильним свербіжем. При розчухуванні яйця гельмінтів потрапляють під нігті, і в подальшому поширюються на іграшки, постільну білизну й інші предмети побуту, що сприяє повторному інфікуванню та швидкому поширенню інфекції. Яйця гостриків можуть виживати в кімнатних умовах від 2 до 3 тижнів. 

Після потрапляння яєць в організм, через 4-6 годин в тонкому кишківнику вилуплюються личинки, які, повністю дозрівши, мігрують в товстий кишківник. Проміжок часу від проковтування яєць гельмінтів до яйцекладки дорослими самками становить близько одного місяця.

Крім цього, спостерігаються і порушення сну, з'являється дратівливість. Часто виникають запаморочення, швидка стомлюваність, зниження апетиту, головні болі, біль в животі, діарея. Зрідка трапляється інвазія в жіночі статеві шляхи з розвитком вульвовагініту, ендометриту та сальпінгіту. 

Зішкріб на яйця гостриків - це дослідження мазка, взятого з періанальних складок людини. Аналіз спрямований на виявлення яєць гостриків у дорослого або дитини. Відомо, що один або два рази проведений зішкріб виявляє захворювання не більше ніж в 50% випадків. При цьому процедура, проведена 3-4 рази, дозволяє виявити гельмінтів в 95% випадків. Тому, бажано, аналіз на ентеробіоз проводити тричі з інтервалом в три-п'ять днів.

Найчастіше це захворювання вражає дітей, які відвідують дошкільні установи, тому в дитячих садках слід регулярно здавати аналіз на ентеробіоз.

Обстеження можна провести  в мікробіологічній лабораторії Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ».

Для запобігання повторного зараження та поширення інфекції в навколишньому середовищі слід: 

  • мити руки після туалету та перед споживанням їжі;
  • щодня змінювати постільну й спідню білизну, піжаму;
  • кожен ранок приймати душ;
  • коротко обрізати нігті, для уникнення пошкоджень анальної ділянки й зменшення поширення інфекції;
  • проводити щоденне вологе прибирання.

Показання до взяття зішкрібу

  • Наявність симптомів ентеробіозу (особливо анального свербіжу);
  • Обстеження осіб при виявленні ентеробіозу в членів колективу, наприклад, у сім'ї, дитячому садку або школі;
  • Профілактичні обстеження при оформленні санітарних книжок, госпіталізації, перед певними оперативними втручаннями;
  • Оцінка ефективності лікування ентеробіозу.

Чим раніше буде виявлена хвороба, тим швидше її зможуть усунути лікарі.

 

Фельдшер - лаборант мікробіологічної лабораторії

 Рогатинського відділу Івано-Франківського

районного відділу

 ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ»                                                                                                Руслана ДУДА                                        

Інші статті

Всі статті