Рак: що варто знати і як уберегтися

  • 49

За даними ВООЗ, щорічно у світі діагностується близько 14 млн. випадків раку і до 2030 року цей показник може вирости до 21 млн.

Рак є однією з провідних причин смерті в усьому світі, і Україна не є винятком. За даними Інституту онкології АМН України, злоякісні новоутворення щорічно забирають до 100000 життів українців, а число захворівших за рік наближається до 160 000. Щодня в Україні хворіють на рак 450 людей, з яких помирає 250. Серед чоловічого населення до 19% цих втрат обумовлено раком легень, а серед жіночого 20 % – раком молочної залози.

Основні фактори, які впливають на виникнення раку:

  • неправильне харчування;
  • надмірна вага, малорухомий спосіб життя;
  • паління, зловживання алкоголем та наркотичними речовинами;
  • іонізуюче випромінювання;
  • випромінювання радіоактивних речовин;
  • промислові та автомобільні викиди;
  • професійні шкідливості;
  • спадковість;
  • віруси;
  • ослаблений імунітет.

Більше третини випадків раку можна уникнути завдяки веденню здорового способу життя дотримуючись наступних загальних рекомендацій:

  • Їжа на 75% повинна бути рослинного характеру.
  • Склад її має бути максимально різноманітним: овочеві та фруктово-ягідні суміші.
  • 2/3 повинно бути у сирому, 1/3 – у паровому, тушкованому, запеченому виді.
  • Для зменшення потрапляння пестицидів та нітратів в організм, рекомендовано ретельно промивати овочі у проточній воді, замочувати у воді (на 1 годину), видаляти шкірку та верхні листя, «жилки» з капустяного листя, серцевину у моркви.
  • Вживати свіжо очищені горіхи та свіжо полущене (мелене) насіння.
  • Щодня вживати 1-2 склянки зеленого чаю. Любителям кави – до 2 чашок натуральної.
  • До більшості страв додавати порошок куркуми (½ чайної ложки на порцію), часто вживати чай з імбиром, 1 раз в тиждень – капусту броколі (сирі суцвіття – у салати, «ніжки» – у супи та рагу), 2 рази в місяць – гриби шиїтаке (готуються 5 хвилин).
  • Менше вживати цукру (рак «любить» солодке…на жаль).
  • Після 40 років обмежити споживання червоного м’яса (до 1 разу в тиждень).
  • Пити чисту воду.

Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо того, як часто вам потрібні профілактичні огляди — це залежить від вашого віку та факторів ризику, які можуть вплинути на розвиток раку.

 

Фельдшер санітарний

відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                                Ігор ЧАБОРИК

Інші статті

Всі статті