Випадки африканської чуми свиней в Київський та Полтавській областях

  • 57

Фото без опису

Відповідно до інформації  Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області на територіях (інфіковані об'єкти) Маловільшанської сільської територіальної громади Білоцерківського району та Миронівської міської територіальної громади Обухівського району Київської області зареєстровано випадки захворювання на африканську чуму свиней. 

При дослідженні відібраних проб патологічного (біологічного) матеріалу та молекулярно-генетичного дослідження Центральною випробувальною державною лабораторією Держпродспоживслужби в Київській області та місті Києві встановлено діагноз – африканська чума свиней (АЧС), відповідно до звітів про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу від 09.11.2023 № 002406, № 002407 п.м./23 виділено ДНК вірусу африканської чуми свиней.

Також відповідно до інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області в одному з господарств Лубенського району Полтавської області зареєстровано випадок африканської чуми свиней. Патологічний матеріал відібрано від трупів 8 свиноматок  (звіт про результати  дослідження від 12.11.2023 № 003184 м.п./23 Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області (виявлення ДНК – вірусу африканської чуми свиней).

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалахів АЧС проведено засідання державних надзвичайних протиепізоотичних комісій, рішенням яких затверджено план з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичних осередків, зон захисту та нагляду.

В осередках захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС відповідно до вимог чинної Інструкції.

Суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність із розведення, утримання та обігу свиней,  рекомендуємо не здійснювати господарські зв’язки із зазначеними територіями.