Гельмінти та їх профілактика

  • 265

Фото без опису

Гельмінтози – це захворювання, які розвиваються внаслідок проникнення в організм людини гельмінтів (глистів). Зазвичай, гельмінти потрапляють в травний тракт при вживанні в їжу не митих овочів, фруктів, зелені або недостатньо провареного, просмаженого м’яса, риби, в яких можуть знаходитися личинки деяких гельмінтів.

На поширення гельмінтів впливають природні географічні умови (клімат, характер грунту) і соціальні чинники (спосіб життя, звичаї, сан.благоустрій).

Загалом, вплив паразитів на організм людини є різноманітним. Передусім, продукти життєдіяльності й розпаду гельмінтів чинять на організм людини загально-токсичну дію. Гельмінти виділяють речовини, які поступово отруюють організм людини.

Слід зазначити, що гельмінтози нерідко протікають та виявляються випадково при профілактичному лабораторному обстеженні та при проведенні моніторингової роботи в школах та садках, обстежуючи дітей.

Тому, щоб уберегти себе та своїх дітей від інвазій потрібно профілактично обстежувати дітей дошкільного та молодшого шкільного віку на гельмінтози.

Керівникам дошкільних дитячих закладів, відповідно до санітарних вимог, необхідно, в теплу пору року, організувати лабораторні дослідження піску з пісочниць на наявність яєць гельмінтів.

Батькам, якщо у дитини виявлений гельмінтоз (аскаридоз, ентеробіоз, інше) – не варто займатися самолікуванням, а необхідно звернутися до сімейного лікаря. Через 2 тижні, після лікування, пройти контрольне лабораторне обстеження.

В мікробіологічній лабораторії Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України» проводяться паразитологічні дослідження для фізичних та юридичних осіб на сучасному рівні. Штат лабораторії укомплектований фахівцями з тривалим досвідом практичної роботи за фахом.

Лабораторія проводить дослідження на паразитози відповідно галузі атестації. А саме, паразитологічна лабораторія здійснює дослідження на визначення:

  • яєць та личинок гельмінтів, цист та ооцист патогенних кишкових найпростіших у воді питній (комунальні та сільські водопрооди);
  •  яєць та личинок гельмінтів, цист та ооцист патогенних кишкових найпростіших в грунті, піску (з територій шкіл та садочків, пісочниці дитячі);
  • яєць та личинок гельмінтів, цист та ооцист патогенних кишкових найпростіших в змивах з предметів довкілля.

А також проводиться дослідження біоматеріалу:

  • фекалій на яйця, личинки, фрагменти гельмінтів;
  • періанального зіскріба на наявність яєць гостриків;
  • фекалій на патогенні кишкові найпростіші.

Також основним завданням паразитологічної лабораторії є проведення моніторингових робіт щодо попередження виникнення та поширення паразитологічних хворіб людей та дітей, проведення проти паразитологічних заходів, напрвлених на ліквідацію і попередження забруднення довкілля паразитологічними збудниками гельмінтозами.

 

Фельдшер - лаборант мікробіологічної лабораторії

 Рогатинського відділу Івано-Франківського

районного відділу

 ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ»           Руслана Дуда            

Інші статті

Всі статті