ЗНИЖЕННЯ ТЕМПЕРАТУРИ: ОСТЕРІГАЙТЕСЬ ПЕРЕОХОЛОДЖЕНЬ

  • 64

Фото без опису

Здоров'я людини в значній мірі залежить від погодних умов. Наприклад, взимку люди частіше хворіють на простудні, легеневі захворювання, грип, ангіну.

При переохолодженні організм стає сприятливим до ГРВІ, до того ж розвиваються органічні зміни в головному мозку і судинах. Але найгіршим наслідком - є відмороження частин тіла. 

Вплив холоду на усю поверхню тіла, при якому температура тіла знижується до 35°, викликає загальне охолодження організму. Тривала дія низьких температур може призвести до замерзання, при цьому функції організму пригноблюються, аж до їх повного згасання. Людина гине, коли температура його тіла знижується до 17-25°.

Першими замерзають пальці рук та ніг, а також вуха та ніс – вони найменше захищені (у них тонкий жировий прошарок). Спочатку замерзає шкіра, а вже потім підшкірний шар, судини, м’язи, нерви та навіть кістки. І для цього не потрібна наднизька температура.

Організм може переохолодитися, якщо він втратить набагато більше тепла, ніж виробляє, що відбувається зазвичай при тривалому перебуванні людини на холоді.

Початок загального охолодження має характерні ознаки: збудження, озноб, посинілі губи, блідість і охолодження шкірних покривів, "гусяча шкіра", задишка, пришвидшення пульсу, холодове м'язове тремтіння. Це захисна реакція на холод. Якщо охолодження триває потерпілий втрачає свідомість, у нього може зупинитися дихання і серце.

Організм менш стійкий до охолодження при голодуванні, значному стомленні,  потраплянні в холодну воду, а також після травм, крововтрати. Слід відмітити, що переохолодження настає швидше у людей похилого віку і дітей. Підвищена вологість повітря, сильний вітер, особливо якщо людина одягнена в легкий, тісний або змокрілий одяг, сприяють холодовій травмі.

Зазвичай переохолодження організму безслідно не проходить, адже від перенесеного стресу захисні сили організму знижуються. Тому, краще попередити переохолодження, ніж страждати потім від його наслідків. Існує декілька простих правил, виконання яких дозволить уникнути переохолодження та обмороження.

Корисні поради: як не замерзнути

  • Одягайтеся багатошарово. Краще одягніть на себе кілька легких кофт замість однієї теплої.  Одяг має бути цілком вільним.
  • Захищайте відкриті ділянки шкіри. Не забувайте вдягати рукавички, а ніс та вуха захищати шапкою, шарфом.
  • Не виходьте на мороз голодним. Обов'язково добре поїжте, краще щось висококалорійне. Замерзли – також з'їжте що-небудь. Також не варто в холодну пору року захоплюватися дієтами.
  • Якщо маєте можливість – візьміть із собою термос із гарячою кавою, чаєм.
    Не забувайте про вітаміни. Особливої уваги заслуговують вітаміни А та С. Вони допомагають організму протистояти застуді та захищають шкіру, яка взимку стає особливо вразливою.
  • Заходьте кожні півгодини-годину у тепле приміщення, якщо ви проводите цілий день на вулиці.
  • Працюйте руками, рухайте ними, аби посилити кровообіг у замерзаючих судинах. Також рухайте пальцями ніг. Можна пострибати з ноги на ногу – тільки не дуже енергійно, це може зашкодити замерзлим тканинам.

Бережіть себе і будьте здорові за будь-якої погоди!

 

В.о. завідувача відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                                               Микола НЕЇЖМАК

 

Інші статті

Всі статті