ОСТЕРІГАЙТЕСЬ ПЕРЕОХОЛОДЖЕНЬ ТА УНИКАЙТЕ ТРАВМАТИЗМУ

  • 42

Фото без опису

Здоров'я людини в значній мірі залежить від погодних умов. Наприклад, взимку люди частіше хворіють на простудні, легеневі захворювання, грип, ангіну та інші.

Організм може переохолодитися, якщо він втратить набагато більше тепла, ніж виробляє, що відбувається, зазвичай, при тривалому перебуванні людини на холоді.

Тривала дія низьких температур, може призвести до ослаблення функціонування окремих систем організму людини.

Першими промерзають пальці рук та ніг, а також вуха та ніс – вони найменше захищені (у них тонкий жировий прошарок), спочатку – шкірні покриви, а вже потім підшкірний шар, судини, м’язи, нерви.

Початок загального охолодження має характерні ознаки: збудження, озноб, синюшність губ, блідість і охолодження шкірних покривів, "гусяча шкіра", задишка, пришвидшення пульсу, холодове м'язове тремтіння. Це захисна реакція на холод. Якщо охолодження триває, потерпілий втрачає свідомість, у нього може зупинитися дихання і серце.

Організм менш стійкий до охолодження при голодуванні, значному стомленні,  потраплянні в холодну воду, а також після травм, крововтрати. Слід відмітити, що переохолодження настає швидше у людей похилого віку і дітей.

Існує декілька простих правил, виконання яких дозволить уникнути переохолодження та обмороження:

  • Одягайтеся багатошарово. Краще одягніть на себе кілька легких кофт замість однієї теплої.  Одяг має бути цілком вільним.
  • Захищайте відкриті ділянки шкіри. Не забувайте вдягати рукавички, а ніс та вуха захищати шапкою, шарфом.
  • Не виходьте на мороз голодним. Обов'язково добре поїжте, краще щось висококалорійне. Також не варто в холодну пору року захоплюватися дієтами.
  • Якщо маєте можливість – візьміть із собою термос із гарячою кавою, чаєм.
    Не забувайте про вітаміни. Особливої уваги заслуговують вітаміни А та С. Вони допомагають організму протистояти застуді.
  • Заходьте кожні півгодини-годину у тепле приміщення, якщо ви проводите цілий день на вулиці.

Ожеледиця в зимову пору року явище часте. Вона змушує бути уважними абсолютно всіх громадян, адже ризик травмування, коли під ногами слизько, є надто високим.

В зимовий період переважають забиття і переломи кісток, вивихи. Головні причини цих травм — падіння на слизькій дорозі, тротуарі, сходах, їзда на велосипеді під час ожеледиці. Крім того, значна частина травм пов’язана з громадським транспортом. Сковзаються і падають як при вході в автобус, так і при виході з нього.

Найбільш поширені травми — переломи кінцівок — виникають через те, що падаючи, людина інстинктивно виставляє вперед руки й опирається усією вагою тіла. Аналогічно виставлена нога ламається в ділянці гомілки. Літні люди, із-за вікових особливостей скелета (підвищена крихкість, менша еластичність зв’язок і м’язів), нерідко отримують дуже серйозні ушкодження.

Головні правила безпеки при ожеледиці:

  1. Пересувайтеся повільно, не тримайте руки в кишенях: це дуже допоможе при падінні.
  2. Не поспішайте: що повільніше ви йдете, то меншим є ризик впасти і травмуватися.
  3. Присядьте, якщо відчуваєте, що втрачаєте рівновагу, адже це допоможе втриматись на ногах, в разі падіння – падати буде не так високо і не так боляче.
  4. Не проходьте дуже близько до будівель, можливе падіння бурульок.
  5. Будьте уважні коли переходите дорогу: гальмівний шлях при ожеледиці значно збільшується.

Навіть якщо не одразу, а через деякий час, після падіння, спостерігаєте набряк чи біль у суглобі,  − терміново зверніться до лікаря!

 Увага й обережність є основними засобами для профілактики травматизму, і не лише зимового. Бережіть себе і будьте здорові за будь-якої погоди!

 

 

 

В.о. завідувача відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                                Микола НЕЇЖМАК

Інші статті

Всі статті