Вплив обігрівачів на мікроклімат приміщення, в якому проживаємо

  • 55

Фото без опису

Настала зима, яка принесла з собою холодну погоду та перші морози.

 Для того, щоб зігріти свої приміщення ми використовуємо різні обігрівачі. Обігрівачі – незамінне обладнання в будинках із центральним опаленням, коли подачу тепла ще не розпочали, а погода вже не дозволяє підтримувати комфортний мікроклімат. Мікрокліматом вважають поєднання характеристик повітряного середовища приміщення, а саме, температури, вологості, швидкості руху повітря. Якщо у приміщенні холодно – ми хворіємо, якщо жарко – швидко втомлюємося. Найкомфортніша температура в будинку – від +180С до +240С. Взимку ми намагаємося підвищити температуру. В цьому нам допомагають різноманітні сучасні прилади, обладнання.

Найпопулярнішими є тепловентилятори. Недоліком його є відкрита металева спіраль, яка приводить до зменшення рівня кисню та вологості повітря в приміщеннях нижче оптимальних рівнів. Часто для виробництва таких обігрівачів використовують пластик низької якості, при його нагріванні в повітря виділяються шкідливі речовини.

Схожими на тепло вентилятори є ще електроконвектори. Однак, за впливом на мікроклімат в приміщенні вони набагато кращі. Недоліком їх є шум, що здійснює додаткове навантаження на організм людини.

Широко використовуються масляні радіатори. Перевагою їх є те, що вони не спалюють кисень та працюють безшумно. Небезпека його в тому, що при контакті з нагрівальними елементами можна отримати опіки. Особливо потрібно слідкувати за маленькими дітьми.

Популярними є керамічні обігрівачі, вони монтуються на стіні і мають менший негативний вплив на мікроклімат приміщення та організм людини.

Широко використовуються УФО-обігрівачі, які дозволяють швидко отримати тепло. Перевагою таких приладів є безшумність роботи та миттєве нагрівання. Тому при використанні інфрачервоних обігрівачів розташовуйте нагрівальний елемент якомога далі та не направляйте на обличчя.

Тож враховуйте всі переваги та недоліки при виборі приладів для обігріву. Чітко дотримуйтесь інструкцій виробника з використання побутових приладів.

 

Фельдшер санітарний

відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                            Наталія НИКОЛИШИН

Інші статті

Всі статті