Ботулізм – як запобігти небезпеці

  • 52

Фото без опису

Ботулізм – харчове отруєння, яке спричиняється не самими мікробами, а токсинами, що їх утворюють мікроби при розмноженні в умовах без доступу повітря  здатним жити в продуктах, в консервах, найчастіше домашніх, (з м'яса, грибів, овочів, риба). При цьому харчові продукти стають отруйними внаслідок накопичення в них токсинів.

Особливістю харчового отруєння є досить швидкий прояв ознак хвороби. Через 2-24 години, після вживання їжі, можуть виникнути блювота, різкі болі в ділянці живота, головний біль, загальна слабкість, пронос, а в окремих випадках і більш важкі симптоми – ураження нервової системи, порушення зору, ковтання.

Інфікування харчових продуктів може відбутись коли пошкоджено кишечник (при розробці туші тварини), при недостатньому промиванні овочів, грибів перед консервуванням.

Тривалість і важкість перебігу хвороби залежить від дози токсину, що потрапила в організм. При перших підозрах на захворювання ботулізмом слід негайно звертатись за медичною допомогою.

Вдома за особами, які разом з хворими вживали підозрілий продукт ведуть медичне спостереження протягом 12 днів. Залишки їжі, що вживались, і підозрілі продукти підлягають вилученню і мікробіологічному дослідженню.

Більшість консервів домашнього приготування є хорошим поживним середовищем для розмноження палички ботулізму.

Основними заходами попередження ботулізму в побуті є:

  • неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів, їх стерилізації, адже руйнування спор ботулізму відбувається лише за температури 1200С та підвищеному тиску;
  • не рекомендується консервувати в домашніх умовах гриби, м'ясо, ковбаси, рибу, зелень;
  • при консервуванні овочів, які не мають природних кислот, слід додавати оцтову або лимонну кислоту;
  • необхідно ретельно мити м'ясо, овочі і фрукти, особливо ті, котрі контактували з землею;
  • суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок і режиму теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
  • зберігати домашні консерви при низькій температурі, ні в якому разі не споживати консерви з бомбажних банок;
  • рекомендується ретельно прогріти або прокип’ятити на протязі 10-15 хвилин домашню консерву перед споживанням (якщо це дозволяє зробити вид продукту). Відкриті консерви зберігати в холодильнику не більше 36 годин;
  • не купувати на ринках з рук виготовлені в домашніх умовах м’ясні, грибні або овочеві консерви!

Дотримуючись правил особистої гігієни, гігієни приготування овочевих, рибних, м’ясних консервів в домашніх умовах, ви захистите себе та споживачів від небезпечного захворювання - ботулізму.

 

В.о. завідувача відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                             Микола НЕЇЖМАК

Інші статті

Всі статті