Безпечне використання генераторів

  • 57

 

 

Фото без опису

Генератор – пристрій, який перетворює механічну енергію в електричну. Генерування електроенергії відбувається за рахунок наявності магнітного поля, всередині якого крутиться дротова котушка. Струм виробляється в момент перетину витків котушки і силових ліній магніту.

Генератор має перебувати на безпечній відстані від вікон та дверей. Мало розмістити генератор на вулиці, потрібно щоб відстань до найближчої поверхні (стіни, вікна тощо) була не менше за 6 метрів.  Також, його краще поставити просто на землю і подалі від стін. Під час роботи генератор сильно нагрівається, тож предмети які перебувають у безпосередній близькості до нього можуть запросто загорітися.

Правильно заправляйте генератор. Заправляйте генератор на відкритому повітрі й тримайте паливо якомога далі (знову-таки через ризик пожежі).  Заправляти генератор потрібно виключно на відкритому повітрі і коли він  не працює. Якщо ви маєте вдома запас дизеля чи бензину зберігайте його якомога далі від генератора. Перед заправкою дайте генератору охолонути. Паливо, пролите на гарячі деталі двигуна, може спалахнути. Використовуйте тип палива, рекомендований в інструкціях або на етикетці генератора. Зберігайте паливо за межами житлових приміщень у закритому сараї або іншому захищеному місці.

Щоб уникнути випадкового загоряння, не тримайте його біля самого генератора та газових котлів.

Основними небезпеками, яких слід уникати під час використання генератора, є отруєння чадним газом (CO) через токсичні вихлопи двигуна, ураження електричним струмом, а також пожежі. Державна служба надзвичайних ситуацій та Міністерство охорони здоров’я надають інструкції як безпечно користуватися генератором.

Генератор можна використовувати тільки на відкритому повітрі, встановлювати його у приміщеннях заборонено. Під час роботи він виділяє чадний газ, який є небезпечним для життя і не має потрапляти до приміщення. Встановлюйте генератор так, щоби відстань до найближчої поверхні (стіни, вікна тощо) була не менше за 6 метрів. Генератор сильно нагрівається, й предмети поблизу можуть спалахнути. Ставити генератор у квартирі, зокрема на балконі, категорично забороняється.

Тримайте генератор сухим, захищайте від дощу та затоплення. Дотик до мокрого генератора або пристроїв, підключених до нього, може призвести до ураження електричним струмом. Використовуйте генератор на сухій поверхні під відкритою конструкцією, схожою на навіс, наприклад, під брезентом, закріпленим на стовпах.

 Обов'язково придбайте вогнегасник і тримайте його поряд, на видному і легкодоступному місці.

 При використанні генераторів дотримуйтесь правил технічної експлуатації та бережіть своє здоров’я.

 

В.о. завідувача відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                        Микола НЕЇЖМАК

 

 

Інші статті

Всі статті