Що треба знати про менінгіт

  • 96

Фото без опису

Менінгіт – це запалення захисних оболонок головного або спинного мозку людини. Найчастіше причиною захворювання є бактеріальна або вірусна інфекція, що потрапляє до спинномозкової рідини, яка циркулює у порожнинах головного та спинного мозку.

Залежно від причини, що викликає захворювання, менінгіт поділяється на : бактеріальний, інфекційний, грибковий, паразитарний, амебний та неінфекційний (спровокований такими захворюваннями як гайморит; отит, фронтит,фурункули, що утворилися на обличчі і шиї та ін.

Характерні риси – швидкий розвиток і вираженість симптоматики. На початковому етапі ознаки менінгіту дуже подібні із симптомами застуди або грипу. Це- головний біль, загальна слабкість, біль у м'язах,втрата апетиту, дуже швидке підвищення температури до 39°С; Однак протягом доби приєднуються характерні прояви у вигляді сильного головного болю, нудоти, блювання, що не приносить полегшення, сплутаності свідомості, ригідності потиличних м'язів, можлива  поява на багатьох ділянках тіла висипки. Хвора людина лежить на боці з підтягнутими до живота колінами і закинутою назад головою. Спроба змінити положення тіла супроводжується нападами сильного болю. Все це має стати підставою для негайного виклику лікаря. Поставити правильний діагноз зможе тільки лікар після ретельного огляду хворого  і проведення низки діагностичних обстежень, до яких належать мікробіологічне та лабораторне дослідження мазків з носоглотки,  ліквору.

       Захворіти на менінгіт можуть як дорослі, так і діти. Інкубаційний період триває від двох до п'яти днів (рідко – до 10 днів). Лікарі виділяють кілька форм інфекційного процесу – бактеріоносійство (безсимптомний перебіг), менінгококовий назофарингіт, менінгіт, менінгококцемія, комбінована форма.

       Шляхи передачі захворювання - побутовий, повітряно-крапельний, лімфогенний і гематогенний, плацентарний, фекально-оральний.

       Пік захворювань  – з листопада по квітень. Сприятливі фактори – нестача вітамінів в організмі, різке коливання температури , недостатня вентиляція в приміщеннях і переохолодження.

  Лікування менінгіту проводиться тільки в умовах стаціонару і призначати його може тільки лікар. Самолікування при менінгіті неприпустимо!

 Для   профілактики менінгіту:

 -  Мийте руки. Ретельне миття рук дуже важливо, щоб уникнути зараження. Навчіть своїх дітей часто мити руки, особливо перед їжею, після перебування в громадському місці, а також після того, як вони торкалися до тварин.

-  Стежте за своїм здоров’ям. Підтримуйте імунну систему, нормально відпочиваючи, регулярно займаючись спортом і дотримуючись здорової дієти, багатої свіжими фруктами, овочами.

- Прикривайте рот, коли кашляєте або чхаєте. Це просте правило, якого повинні дотримуватися люди, що піклуються про себе і про інших.

Щеплення від менінгіту

На даний момент не існує універсальної вакцини від усіх форм менінгіту. Менінгококи групи В, що викликають найбільш загрозливі клінічні форми менінгококової інфекції – менінгококцемію та менінгіт – є одними із найпоширеніших в Україні і в нашій державі  є зареєстровані вакцини для профілактики  цього захворювання.   Вакцинація   є рекомендована і вакцина не закупляється за державні кошти. Дітям щеплення роблять у віці півтора року, імунітет  триває протягом трьох років.

 

Завідувач мікробіологічної лабораторії

 Рогатинського відділу ІФ районного відділу

ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ»               

Лариса Череповська

Інші статті

Всі статті