Хвороби, спричинені діяльністю паразитичних організмів

  • 112

Фото без опису

Паразитарні захворювання –– це група захворювань, які виникають через паразитичні організми, що живуть у травній системі людини. Захворювання не має територіальних меж: його можна зустріти у людей з різних країн та континентів, але найчастіше хвороба діагностується в регіонах з низьким рівнем санітарно-гігієнічних умов та недостатньою доступністю до медичної допомоги.

Найбільш поширеними є круглі нематоди. Вони причетні до захворювань ентеробіозом, аскаридозом та трихінельозом. Стрічкові гельмінти заражають ехінококозом і теніозом. 

Найпоширенішими видами гельмінтозів є аскаридоз, трихінельоз, теніоз та ехінококоз:

  • аскаридоз створює запалення легень та кишківника; 
  • трихінелоз здатний призвести до м’язової болі та набряклості; 
  • теніоз спричинює нудоту, блювання та біль у животі; 
  • ехінококоз викликає утворення кіст у печінці та легенях.

Крім того, достатньо часто з’являються дерматологічні проблеми. Екзема, кропивниця, діатез та інші шкіряні негаразди можуть бути створені саме гельмінтами. Ба більше, якщо гельмінтів не позбутися, вони поступово знищать захисні сили організму та викличуть серйозні внутрішні запалення, які здатні перерости у пухлини.

В залежності від типів паразитів людина може бути як проміжним, так і кінцевим етапом для формування гельмінтозу. Геогельмінти (аскариди) знаходяться всередині одного хазяїна, а біогельмінти можуть «мандрувати» по тілах.

Прояви захворювання в основному залежать від кількості збудників в організмі людини і тривалості хвороби. У разі помірних інфекцій зазвичай симптоми відсутні. Більш важкі інфекції можуть приводити до різноманітних симптомів, частіше це висипання на шкірі, зниження апетиту, діарея, болі в області живота, загальну слабкість і слабкість, зниження або збільшення ваги і так далі.

Мікроорганізми, що викликають паразитарні інфекції мають складний цикл розвитку і здатні тривалий час розвиватися в різних органах і тканинах людини.

В даний час обстеження на гельмінти включає в себе дослідження калу і крові. Дані аналізи дозволяють виявити наявність інфікованості паразитарними інвазіями, навіть у людей які не мають симптомів захворювання. Точні показники можна отримати, якщо здати 3-5 однотипних аналізів. Також до обстеження додаються більш точні кровні тести та обстеження шлунково-кишкового тракту за допомогою ендоскопії. Обстеження дозволяє діагностувати захворювання, в тому числі і на ранніх стадіях, що значно підвищує ефективність лікування і знижує ризик ускладнень.

Рекомендуємо звертатися до фахівців мікробіологічної лабораторії Рогатинського відділу ІФ РВ ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ», де вам запропонують сучасні види обстеження на виявлення паразитів!

Фельдшер - лаборант мікробіологічної лабораторії

 Рогатинського відділу Івано-Франківського

районного відділу

 ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ»                                  Руслана Дуда

 

Інші статті

Всі статті