У 2023 році з філіями обласного центру зайнятості співпрацювало 4,6 тис. роботодавців. В базі даних обласної служби зайнятості налічувалось 14,5 тис. вакансій. За сприяння служби зайнятості було укомплектовано 11,7 тис. вакансій, рівень укомплектуван

  • 81

Фото без опису

Головне управління Держпродспоживслужба в Івано-Франківській області інформує операторів ринку, які здійснюють експорт/транзит харчових продуктів на/через територію Європейського Союзу, що з 15.01.2024 планується перехід на використання в Україні онлайн платформи Європейської комісії з сертифікації та підтримки експорту/імпорту/транзиту тварин, продукції тваринного та рослинного походження, харчових продуктів, кормів (TRACES NT) для сертифікації вантажів, впровадження якої значно спростить формальні процедури здійснення експорту та транзиту харчових продуктів. 

Платформа TRACES NT – є важливим кроком в адаптації законодавства України та механізмів його реалізації до європейського законодавства.

Оператори ринку, які здійснюють експорт/транзит країнами членами Європейського Союзу  харчових продуктів, повинні бути зареєстровані у TRACES NT та підтверджені компетентним органом (Держпродспоживслужба).

Обсяг видів харчових продуктів, сертифікація яких буде проводитись з використанням TRACES NT, визначається формами сертифікатів, що адаптовані та інтегровані до системи, наразі це такі форми:

- офіційний сертифікат для ввезення до Європейського Союзу яєць, призначених для споживання людиною;

- офіційний сертифікат для ввезення до Європейського Союзу яєчних продуктів, призначених для споживання людиною;

- офіційний сертифікат для ввезення до Європейського Союзу молочних продуктів, призначених для споживання людиною, які підлягають специфічній обробці з метою зниження ризиків, що відмінна від пастеризації (MODEL DAIRY-PRODUCTS-ST);

- офіційний сертифікат для ввезення до Європейського Союзу меду та інших продуктів бджільництва, призначених для споживання людиною;

- офіційний сертифікат на ввезення до ЄС м'ясних напівфабрикатів, призначених для споживання людиною (MODEL MP-PREP);

- офіційний сертифікат здоров’я тварин для ввезення в Євросоюз живої риби, живих ракоподібних і продуктів тваринного походження від цих тварин, призначених для споживання людиною (зразок FISH-CRUST-HC);

- офіційний сертифікат на ввезення до Союзу свіжого м'яса, призначеного для споживання людиною, за винятком січеного м’яса та м’яса механічного обвалювання, з птиці, крім ряду безкільових (MODEL POU).

В процесі адаптації та впровадження форм сертифікатів в TRACES NT цей перелік буде доповнюватись.

Враховуючи зазначене, з метою уникнення виникнення необґрунтованих затримок під час здійснення сертифікації вантажів (відповідно до перерахованих форм сертифікатів) пропонуємо здійснити низку підготовчих заходів, зокрема:

1. Ознайомитись із методичними матеріалами щодо функціоналу та перших кроків для початку роботи з TRACES NT https://is.gd/xhdCSC, а також інформацією щодо створення сертифікату https://is.gd/PEnEtp в системі.

2. Визначити відповідальну особу для реєстрації в TRACES NT та створення запиту для підтвердження (валідації) потужності та ролі користувача.

3. Направити лист-запит на адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області (вул. Берегова, 24, м. Івано-Франківськ) для підтвердження (валідації) потужності відповідно до методичних рекомендацій, що знаходяться за https://is.gd/nAxFQt.

Нагадуємо, що умовами підтвердження (валідації) потужності в TRACES NT є державна реєстрація потужності або отримання на цю потужність експлуатаційного дозволу.