Увага! В Сумській та Кіровоградській областях зареєстровано грип птиці в особистих селянських господарствах

  • 103

Фото без опису

Відповідно до оперативної інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, в одному з особистому селянському господарстві на території Миколаївської територіальної громади Сумського району Сумської області зареєстрований спалах пташиного грипу. Захворювання свійської птиці (5 голів курей) встановлено Державним науково-дослідним інститутом з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи. Звіт про результати досліджень патологічного/біологічного матеріалів від 12.01.2024 № 000310 м.п.м./24. 

Крім того, за оперативною інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградський області, було зареєстровано спалах пташиного грипу у свійської птиці (5 голів курей, 3 голови качок) в особистих селянських господарствах в населеному пункті Петрівської територіальної громади Олександрійського району Кіровоградської області. Позитивний результат встановлено Черкаською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби відповідно до звітів про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу від 13.01.2024 № 100177 п.м./24, № 100178 п.м./24, № 100179 п.м./24.

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалахів пташиного грипу проведено засідання державних надзвичайних протиепізоотичних комісій, рішенням яких затверджено план з ліквідації грипу птиці, визначено межі епізоотичного осередку (території), зони захисту та нагляду.

В осередках захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення розповсюдження збудника пташиного грипу відповідно до вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 17.10.2011 № 547.

Суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність із розведення, утримання та обігу птиці,  рекомендуємо не здійснювати господарські зв’язки із зазначеними територіями.