Про державний нагляд за об’єктами водопостачання Прикарпаття у 2023 році

  • 95

Фото без опису

Чиста питна вода є основною складовою здорового способу життя. Вживання недоброякісної питної води негативно впливає на здоров'я людини. Це може відбуватися як при вживанні води для пиття і приготування їжі, так і при купанні та плаванні. 

Вода річок та інших відкритих водойм може негативно вплинути на здоров'я людини, якщо забруднена речовинами, що потрапили до неї з промисловими, побутовими, сільськогосподарськими скидами. З водою можуть передаватися різноманітні інфекційні захворювання (вірусний гепатит А, ротовірусна інфекція, черевний тиф, паратифи, дизентерія та інші кишкові інфекції), а також яйця гельмінтів, збудники протозойних захворювань. Патогенні збудники можуть потрапляти у воду з різними нечистотами та відходами, тому безпека води в епідемічному плані є однією з головних вимог.

Статистика ВООЗ свідчить, що майже 3 млрд населення планети користуються недоброякісною питною водою.

Із понад 2 тис. хвороб техногенного походження 80% виникають внаслідок вживання питної води незадовільної якості. З цієї причини щорічно 25% населення світу ризикують захворіти, приблизно кожен десятий житель планети хворіє, майже 4 млн дітей і 18 млн дорослих вмирають.

Вважається, що з 100 випадків онкологічних захворювань від 20 до 35 (особливо товстої кишки і сечового міхура) обумовлені вживанням хлорованої питної води. Саме тому надзвичайно важливі гігієнічна роль води та її значення для профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань.

Вимоги до якості питної води викладені в Державних санітарних правилах і нормах ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», де зазначено, що питна вода призначена для споживання людиною, повинна відповідати гігієнічним вимогам, бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області у 2023 році здійснювався державний нагляд за об’єктами водопостачання, зокрема і централізованими водопроводами. В листопаді 2023 року вперше взято на контроль і перевірено 7 відомчих водопроводів виробничого структурного підрозділу «Львівська дирекція» філії «Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд» АТ «Укрзалізниця». Таким чином, в області налічується 47 централізованих водопроводів.

У 2023 році перевірено 42 централізовані водопроводи. Перевірки проводилися згідно доручення Прем’єр-міністра України від 20.12.2022 № 57940/38/1-21 щодо виконання Протоколу засідання Державної комісії з питань ТЕБ та НС від 07.12.2022 №11.

За результатами позапланових заходів державного нагляду (контролю) винесено 34 приписи.

Під час проведення позапланових перевірок централізованих водопроводів спеціалістами Держпродспоживслужби відібрано 261 пробу води питної: 115 – для дослідження за мікробіологічними, 106 – для дослідження за санітарно-хімічними показниками, 40 – для дослідження за радіологічними показниками.

За результатами досліджень 43 проби питної води не відповідали вимогам ДСанПіну 2.2.4.171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»: 41 проба – за  санітарно-хімічними показниками (невідповідності по рН та твердості води) та 2 проби – за   мікробіологічними показниками.

Проводилися і позапланові заходи державного нагляду (контролю) джерел нецентралізованого водопостачання – громадських криниць. Всього перевірено 14 громадських криниць. Відібрано відповідно 14 проб питної води для дослідження за мікробіологічними та 14 – для дослідження за санітарно-хімічними показниками, всі проби відповідали вимогам ДСанПіну 2.2.4.171-10.

По всіх нестандартних пробах питної води направлені рекомендаційні листи керівникам закладів та в органи місцевого самоврядування.

Питання посилення державного санітарного нагляду за якістю питної води залишається актуальним, тому робота в даному напрямку буде продовжуватися і надалі.