Підсумки виконання Програми моніторингу організації харчування дітей в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку за 2023 рік

  • 59

Фото без опису

З метою забезпечення контролю за організацією харчування дітей у закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області в 2023 році розроблена «Програма моніторингу організації харчування дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, дотримання протиепідемічних вимог».

Серед основних завдань Програми:

- проведення моніторингових обстежень закладів дошкільної та загальної середньої освіти та закладів оздоровлення та відпочинку дітей щодо стану організації харчування та дотримання протиепідемічних вимог;

- проведення моніторингових відвідувань закладів дошкільної та середньої освіти та закладів оздоровлення та відпочинку з метою оцінки стану запровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів і контролю у критичних точках (НАССР) у харчоблоках та їх дієвості та виконання програм лабораторного контролю;

- забезпечення контролю дотримання норм харчування в закладах освіти, дитячих оздоровчих та відпочинкових закладах та дотримання вимог під час реалізації буфетної продукції.

Протягом 2023 року спеціалістами управлінь та відділів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області проведено 888 моніторингових обстежень у сфері санітарного законодавства у  закладах загальної середньої освіти (100 %) та 405 у закладах дошкільної освіти (100 %), проведено 813 моніторингових обстежень у сфері безпечності харчових продуктів у закладах загальної середньої освіти та 377 в закладах дошкільної освіти.

Порушення в сфері дотримання санітарного законодавства виявлено в 673 (75%) школах та у 294 (72%) дошкільних закладах та в сфері дотримання харчового законодавства при 761 обстеженні шкіл та 326 обстеженнях  закладів дошкільної освіти.

Основні порушення, які виявлялися при моніторингових обстеженнях: недостатньо холодильного та технологічного обладнання, деяке обладнання потребує заміни, не проводиться виробничий контроль води питної, сировини та готових страв, змивів, денне меню не відповідає погодженому примірному 4-тижневому сезонному, не укладені угоди на проведення дезінфекційних та дератизаційних заходів, у деяких закладах відсутній перелік постачальників харчових продуктів, наявні порушення гігієнічних вимог, недієва система НАССР, несправні комунікаційні системи, що несуть загрозу забруднення харчових продуктів та інше, неефективна боротьба зі шкідниками, не забезпечено постійне ведення документації на харчоблоці.

За результатами проведеного моніторингу: направлено 449 рекомендаційних листів керівникам шкіл та 215 керівникам дошкільних закладів, надано 1507 рекомендацій працівникам харчоблоків та відповідальним за надання послуг харчування щодо дотримання гігієнічних вимог стосовно поводження з харчовими продуктами, запровадження та застосування постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), в яких взяло участь 3889 осіб, проведено 102 наради та семінари, прочитано 2762 лекцій та  бесід, 6 виступів на ТБ та радіо, надруковано 52 статей в газетах та на веб-сайтах.

Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області протягом 2023 року розглянуто 1630 примірних чотиритижневих сезонних меню закладів загальної середньої освіти, з яких погоджено 1561 (96%), 69 меню повернуті на доопрацювання, розглянуто 1153 примірних меню закладів дошкільної освіти, погоджено 1108 (95%), 45 меню повернуто на доопрацювання.

Окрім того, проводились моніторингові обстеження дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, які оздоровлювали дітей влітку 2023 року. Всього проведено 89 моніторингових обстежень 18 закладів відпочинку, в яких перебували організовані групи дітей. При  моніторингових обстеженнях виявлено 23 порушення що склало 30%, в результаті яких надано рекомендації щодо їх усунення. За оздоровчий період Івано-Франківською державною регіональною лабораторією ДПСС відібрано 29 проб питної води для досліджень за санітарно-хімічними та 29 - за мікробіологічними показниками, 1 проба питної води не відповідала вимогам за мікробіологічними показниками. Також відібрано 39 проб готових страв на бактеріологічне забруднення та 430 змивів з обладнання, одягу та рук кухарів для дослідження на санітарно-показову мікрофлору.

 

Контроль за організацією харчування дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку продовжуватиметься і впродовж 2024 року.